www.gronnkirke.no

 

 Et samarbeid mellom:
 

 

 
 
 
 
 
 

 
Følg Grønn kirke på facebook 


Strategisamling for miljø, skaperverk og bærekraft


Over 40 deltakere fra alle bispedømmer i Den norske kirke var samlet til en strategisamling for miljø, skaperverk og bærekraft i Kirkens Hus i Oslo, den 24. november 2010. I flere år har Kirkelig nettverk for miljø, forbruk og rettferd og Kirkerådet avholdt årlige samlinger for representanter fra de regionale ressursgruppene for miljø, forbruk og rettferd. Selv om navnet har endret seg noe i forbindelse med lanseringen av det økumeniske samarbeidsprosjektet Skaperverk og bærekraft, er formål det samme som ved tidligere samlinger: Nettverksbygging gjennom erfaringsutveksling, inspirasjon og samkjøring av arbeidet med miljø, forbruk og rettferd. Samlingene skal være et møtepunkt for de regionale ressursgruppene og personer/miljøer som jobber med dette tema nasjonalt. Selv om flere av ressursgruppene har medlemmer fra andre kirkesamfunn, og arbeidet ønsker å være økumenisk, var årets samling i stor grad fokusert på arbeid i Den norske kirke. Men det er et mål å supplere dette med en egen samling for kirkesamfunn i Norges kristne råd på nyåret.

 

Hovedtema på årets inspirasjons- og strategisamling for miljø, skaperverk og bærekraft, som ble avholdt i Kirkens Hus i Oslo den 24. november 2010,  var ”til for menighetene”. Hvordan kan man på ulike nivåer sammen utvikle og tilby et helhetlig konsept for ”grønt arbeid” i menighetene som er inspirerende og gir lyst til engasjement? Hvordan bygger vi broer mellom Kirkemøtes vedtak og menighetens hverdag? 

Ressursgruppene i bispedømmene hadde utarbeidet et kort notat på forhånd om ”tingenes tilstand” i sin region, siden erfaringsutveksling mellom de ulike bispedømmene alltid har vært en viktig del av samlingene. Dessuten hadde deltakerne fått en kort rapport over arbeidet i prosjektet Skaperverk og bærekraft i 2010.

Deltakerlisten for strategisamlingen

Her kan du lese rapportene fra bispedømmene

Her er rapporten fra Skaperverk og bærekraft 2010 

Før lunsj ble temaet ”Fra kirkemøte og biskop til menighet og prest – KM s vedtak og lokal praksis” belyst gjennom noen korte innlegg fra forskjellige ståsteder.

Først ute var generalsekretæren i Mellomkirkelig Råd, som også sitter i styringsgruppen for ”Skaperverk og bærekraft”. Med utgangspunkt i erfaringene fra sin lokale menighet i Bø/ Telemark snakket hun om menighetenes rolle som aktør i globale og politiske spørsmål.

Seniorrådgiver i Kirkerådet Hans-Jürgen Schorre ga et sentralkirkelig perspektiv på hvordan man kan arbeide for at nasjonale ønsker og vedtak kan bli til lokal praksis rundt omkring i menighetene. Han tok utgangspunkt i at det er svært mange beslutningstakere og deltakere i Den norske kirke, både frivillige og ansatte. Hver og en av dem forvalter sitt ”handlingsrom”, og er dermed med på å avgjøre om kirken fremtrer som aktiv og engasjert eller passiv og likegyldig overfor spørsmålene rundt miljø og rettferd. Schorre pekte dessuten på nødvendigheten av ”å spille hverandre gode”. Kirkens store nettverk byr på enorme muligheter til å støtte og hjelpe hverandre, til å utvide hverandres handlingsrom, men kan også føre til at vi står i veien for hverandre, sliter hverandre ut eller til og med motarbeider hverandre.

Diakonirådgiveren i Stavanger bispedømme Asbjørn Finnbakk ga innspill til samme tematikk sett fra bispedømmenes regionale perspektiv. Han påpekte at den nye diakoniplanen som ble vedtatt i 2007 er blitt et godt redskap for å integrere miljøarbeidet i lokalkirkens planer. Han sa at det er helt nødvendig at man i menigheten evner å jobbe tverrfaglig og ser de forskjellige arbeidsområdene i sammenheng, og ikke bare jobber parallelt.

Han ble supplert av diakonistudent Lars Hellerdal som berettet fra sin undersøkelse om ”grønt arbeid” blant menigheter i Borg bispedømme. Hellerdals erfaring er at handlingsarket ”grønne menigheter” er et godt redskap for å starte et arbeid, men at dette stadig må videreutvikles og holdes varm. Han anser spesielt ungdommene i menigheten som en stor uoppdaget ressurs. I tillegg mener han det er svært viktig å ha diakonirådgivere på bispedømmeplan som kan være koordinator og inspirator for arbeidet. Flere steder er disse stillinger prosjektfinansiert og truet av nedlegging.

Her er rapporten fra undersøkelsen i Borg bispedømme

Til slutt ga Agnes Vevle Tvinnereim et inspirerende innblikk i hvordan man i Bergen gjennom prosjektet ”Bærekraftig liv i Landås” er i ferd med å videreutvikle konseptet for ”grønne menigheter” til å bli starten til et vbærekraft arbeid i en hel bydel. Prosjektet er knyttet til det internasjonale arbeid med Transition Towns.

Her er foredrag fra Agnes om bærekraftig liv på Landås

Workshops
Etter lunsj samlet deltakerne seg i tre forskjellige workshops for å arbeide videre med følgende temaer:

- Hvordan kan vi påvirke lokalt for å skape endring globalt? En samtale med utgangspunkt i de ti regionale klimaseminarer som Kirkens Nødhjelp i høst har gjennomført rundt om i Norge.

Rapport fra samtalen

-Kan vi ble enig om en enkel plan for felles tiltak/ samarbeid, men også gi rom for utvikling av forskjellige regionale profiler?

Rapport fra samtalen

-Hvordan kan de kirkelige fellesrådene involveres best mulig i miljøarbeidet? Drøfting av en felles modell for miljøfyrtårnsertifisering og konseptet ”grønne menigheter”.

Notat til felles modell for miljøfyrtårnsertifisering og oppsummering av samtalen

Etter gruppearbeidet samlet deltakerne seg igjen i plenum til oppsummering. Her fikk vi også et kort innlegg og en presentasjon fra to gjester fra Sør –Afrika: Kate og biskop Geoff Davies, som er engasjert i South African Faith Communities' Environment Institute. Dette instituttet samler mennesker fra mange forskjellige religioner i Sør-Afrika som føler seg forbundet gjennom felles ansvar for en bærekraftig forvaltning av Skaperverket og arbeid for rettferdige sosio-økonomiske forhold. Kate og Geoff Davies var på Norgesbesøk for å bli bedre kjent med miljø- og rettferdsarbeid i Norge og for å drøfte et mulig samarbeid frem mot det kommende klimatoppmøte i slutten av 2011.
Biskop emeritus Finn Wagle avsluttet samlingen.

 



 

SE HELE NYHETSLISTEN