www.gronnkirke.no

 

 Et samarbeid mellom:
 

 

 
 
 
 
 
 

 
Følg Grønn kirke på facebook 


 

Nyhetsbrev fra Kirkelig nettverk for skaperverk og bærekraft - des 2010

TEMA: KLIMATOPPMØTET I CANCUN

 

- Et lite, men viktig skritt
- Årets julegave til de mange millioner mennesker som er truet av klimaendringene har fin innpakning, men utilstrekkelig innhold. Likevel er dette et lite, men veldig viktig skritt fremover, sier Harald Nyeggen Sommer i Kirkens Nødhjelp. Les Kirkens Nødhjelps kommentar til avtalen fra Cancun.

Aksjonerte for Kyoto i Mexico
I løpet av klimatoppmøtet aksjonerte Kirkens Nødhjelp i Cancun, Mexico, sammen med internasjonale søsterorganisasjoner for at Kyoto-avtalen skal bli videreført. Les mer her!

  Changemaker fulgte klimaforhandlingene i Cancun på nært hold
Les mer om changemakernes observasjoner og kommentarer til klimatoppmøtet på Changemaker-bloggen.

Kirkenes Verdensråd ber om moralsk forsvarlige beslutninger
En delegasjon fra Kirkenes Verdensrå var på plass i Cancun for å minne om at mennesker er kalt til å ta vare på jorden og de mest sårbare blant oss. Les mer her (artikkel på engelsk).

Gi din stemme og ditt bilde for klimarettferdighet!
Kirkens Nødhjelps internasjonale nettverk samler inn budskap om klimarettferdighet fra alle verdens hjørner. Les mer og last opp ditt bilde og budskap her!

   
AKTUELT RESSURSMATERIELL:

Temahefte: Kirken og klimautfordringene
Den Evangelisk Lutherske Frikirke har nylig gitt ut temaheftet "Kirken og klimaendringene". Dette er sendt til alle menigheter i Frikirken og er ment som grunnlag for samtale i menighetene. Heftet inneholder utredningen om kirken og klimaendringene som ble gjort i forkant av Frikirkens Synodemøte i 2008, og dessuten samtaleopplegg til to samlinger. Heftet kan bestilles fra Frikirken og vil etter hvert også bli tilgjengelig i digital versjon.

 

...til for menighetene...
var tema da Den norske kirke inviterte til strategisamling for regionale ressursgrupper for miljø, forbruk og rettferd 24.november. Her kan du lese om samlingen og laste ned ressursmateriell som ble presentert og diskutert i løpet av dagen.

Olje og klima i nord
Skal Lofoten, Vesterålen og Senja bli Norges nye oljeregion eller en pionér for utvikling av bærekraftige alternativer? Dette var overskriften over klimaseminaret som Den norske kirke og Kirkens Nødhjelp arrangerte 29.-30. oktober på Sortland. Her kan du finne ressursmateriell fra seminaret.

  Presentasjon: Grønn teologi
IKO med flere arrangerte kurs i grønn trosopplæring den 23.november. Her kan du laste ned Hilde Marie Øgreid Movafaghs presentasjon med overskrift "Grønn teologi: Skaperverk og bærekraft som oppdrag. Hvorfor er dette et sentralt anliggende for kirken?"

 

AKTUELLE SAKER FRA LOKALT OG GLOBALT NETTVERK:
 

Husk merkedagene i 2011!
Ressursgruppen for miljø, forbruk og rettferd i Sør-Hålogaland bispedømme for Den norske kirke har laget en Kalender for miljø, fred og rettferd som kan være et nyttig redskap når menighetens 2011-planer legges. Se kalenderen her!

NMS: Styrket klimaprofil i utviklingspolitikken
Miljøaspektet skal bli en ryggmarksrefleks i alt vårt arbeid ute og hjemme, melder Det Norske Misjonsselskap. Fagutvikling i regi av Bistandsnemnda skal være med og sikre dette. Les mer her!
Overleverte flaskepost til Stortinget
Kirkens Nødhjelp og Changemaker bygget en modell av Stortinget av mer enn 10.000 klimaflaskepost som ble overlevert stortingspolitikere. Les mer om kampanjekravene og hva politikerne svarte!

Budapest Call for Climate Justice
Konferansen for Europeiske Kirker (KEK) samlet i november en rekke representanter fra sine medlemskirker til en konsultasjon om fattgidom, rikdom og økologi. KEK etterspør mer kirkelig arbeid med koblingen mellom klimarettferdighet og fattigdomsbekjempelse. Les mer her (artikkel på engelsk)

  Klimagrisen er ikke som andre griser
Det fins mange slags griser – sparegriser, marsipangriser, julegriser og miljøsvin, for å nevne noen. Men ingen av disse grisene kan skryte på seg at de gjør noe godt for miljøet! Klimagrisen fra Det Norske Misjonsselskap kan dét og mer til.

Miljøvennlige julegavetips
Grønn Hverdag har bærekraftige gavetips fra A til Å

 

Vinn fairtrade-tur til Ghana i februar 2011!
Fairtrade Max Havelaar ønsker å ta med en Fairtrade-forbruker til Ghana. Den heldige vinneren skal få se hvordan det ser ut på Fairtrade-sertifiserte kakaogårder og bananplantasjer med egne øyne. Les mer og delta her!

   
  Tips eller kommentarer til gronnkirke.no?
Vet du om ting som skjer eller ressurser vi skulle gjort tilgjengelige for alle? Har du kommentarer til nettsidene gronnkirke.no eller nyhetsbrevet? Send oss gjerne en e-post på post@gronnkirke.no
  Nyhetsbrevet sendes til abonnenter 4-6 ganger i året. Hvis du ikke lenger vil motta dette nyhetsbrevet, send en e-post til post@gronnkirke.no med UNSUBSCRIBE GRONNKIRKE i emne-feltet.