www.gronnkirke.no

 

 Et samarbeid mellom:
 

 

 
 
 
 
 
 

 
Følg Grønn kirke på facebook 


Oppdatering om klima

Klimatoppmøtet COP17 i Durban


I opptrappingen mot klimatoppmøtet COP17 i Durban i månedsskiftet november - desember vil vi holde dere orienterte på hva som skjer rundt klimaspørsmål. Dagen før klimatoppmøtet startet, var det religiøse ledere som satte agendaen i Durban. 200.000 underskrifter for en rettferdig klimaavtale ble overlevert til presidenten for COP17.

 

200.000 underskrifter overlevert
Dagen før klimatoppmøtet startet, var det religiøse ledere som satte agendaen i Durban. 200.000 underskrifter for en rettferdig klimaavtale ble overlevert til presidenten for COP17. Les mer om Interfaith rally her!

Klimanyheter
En kontinuerlig oppdatering på hva som skjer rundt klimaspørsmål finner du på Kirkens Nødhjelps engasjer deg-sider! Se nederst på siden.

Klimakaravane Nairobi - Durban
160 ungdommer er på vei i klimakaravane fra Nairobi til Durban. På veien har de klimashow, samler underskrifter, sover i telt og opplever fantastiske ting på sin kjøretur gjennom Afrika. Les mer her.

Tro til Forandring
Det tverrkirkelige seminaret ble arrangert i Oslo 5.-6.november. Der fikk deltakerne lære om miljøvennlige arrangementer, snakket med politikere om klimaspørsmålet og ble inspirert av flotte innledninger ved Malcolm Damon (leder av Economic Justice Network) og Philip Koimet fra Baringo Changemaker.

Biskoper med klimauttalelse
Biskopene i Den Norske Kirke møttes i oktober til bispemøte. Der kom de blant annet med en klimauttalelse. Ler mer her.

Mindre planter og dyr
Endringer i klimaet gjør at plater og dyr ikke vokser seg like store som de gjorde tidligere. Dette kan bety alvorlige konsekvenser for matvaresikkerheten i verden. Les mer her.

EU bør lede an i klimaforhandlingene
Christian Aid mener ansvaret nå ligger på EU om man skal komme noen vei mot en ny klimaavtale i Durban. Les mer her.  

Lave forventninger fra EU
Selv har EU lave forventninger foran COP 17. På en pressekonferansen i Beijing forteller leder for klimaarbeidet i Europakommisjonen at de regner med små skritt i riktig retning, men ingen nye og bindende avtaler. Les mer her.

Fire parter i forhandlingene
Vårt Land forklarer i papirutgaven 21.10.11 at partene i klimaforhandlingene ser slik:
”Klimaforhandlingene er delt i fire leire som hver forsvarer sine primærinteresser:
Utviklingslandene frykter at industrilandene unndrar seg forpliktende utslippskutt og krever en videreføring av Kyoto.
Japan, Russland og Canada motsetter seg dette, med mindre USA, Kina og India også aksepterer mål for hjemlige utslippskutt.
Norge inngår sammen med EU i en gruppe av selv-titulerte progressive industriland som inntar en mellomposisjon.
Den siste gruppen er sammensatt av store utslippland som peker på hverandre, anført av USA og Kina.”

Kirkene kan påvirke!
I denne videoen fra Skottland kan du se hvordan kirken sammen med en rekke organisasjoner greide å presse myndighetene til å vedta en ambisiøs klimapolitikk. Noe som kan overføres til Norge? Se filmklipp her.

Norske utslipp øker
Norge kan slite med å nå 2-gradersmålet. Klimaforskningsinstitusjonen CICERO sier at norske CO2-utslipp har økt med 32 prosent siden 1990. Få andre industrialiserte land kan vise til en tilsvarende utslippsvekst viser en ny rapport fra Det internasjonale energibyrået. Les mer på CICEROs nettsider.

 Norge best til å finne olje
Hittil i år er Norge den beste nasjonen i verden til å finne olje. Det er funnet nye store reserver i løpet av året, og sammen med Brasil og USA topper Norge listen over mengde oljefunn de siste 3 årene. Dette bekymrer miljøbevegelsen, som tror dette kan hindre satsing på fornybar energi. "Vi trenger ikke selge fornybar energi fordi vi har så mye olje," sier Markus Nilsen, leder i Changemaker til Dagsavisen.

Britiske kristne vil påvirke myndighetene
Også i Storbritannia er det bekymringer knyttet til klima. Denne uken samlet tusenvis av kristne seg i Machesters gater for å minne myndighetene på sine klimalovnader nå som det nærmer seg det store klimatoppmøtet COP17 i Durban. "Det er de fattigste som vil bli hardest rammet, og vi som kristne må dele vår bekymring og engasjere oss sammen med alle de andre som prøver å påvirke våre myndigheter til handling når det kommer til global oppvarming," sier Paul Brannen i Christian Aid til avisen The Guardian.

Norsk og Australsk forslag til klimaforhandlingene
COP17 i Durban skal avholdes i månedsskiftet november-desember. I forkant av dette jobber politikere og forhandlere på spreng for at klimatoppmøtet skal bli så fruktbart som mulig. Akkurat nå pågår det møter i Panama, og her har Norge og Australia sammen fremmet forslag til hvordan klimaforhandlingene skal komme inn på rett spor igjen. Les hele forslaget her. Her blir det estimert at en ny avtale ikke vil bli signert før i 2015. Forslaget får kritikk fra blant annet Tuvalus delegasjon, som kaller det en utsettelse og gavepakke til USA. Les mer om forslaget og utviklingsminister Erik Solheims svar på kritikken her.  

Danmark skal kutte 40%
Selv om det virker som om klimaforhandlingene går i stampe, finnes det også lyspunkter i klimasaken. Veldig nylig ga den nye danske regjeringen beskjed om at de akter å kutte 40% av sine klimagassutslipp innen 2020, og heller satse på fornybar energi. Les Reuters-meldingen her. 

Hva vil skje på COP17 i Durban?
Naturvernforbundets sider kan du lese mer om hva som kommer til å bli de store debattene under klimaforhandlingene i Durban.



 

SE HELE NYHETSLISTEN