www.gronnkirke.no

 

 Et samarbeid mellom:
 

 

 
 
 
 
 
 

 
Følg Grønn kirke på facebook 


En bærekraftig vei videre fra Rio?


Denne uka samles toppledere, politikere, representanter fra privat sektor og organisasjoner fra hele verden i Brasil for å delta på FN-konferansen om bærekraftig utvikling.

Rio +20-møtet har som mål å sikre fornyet og forpliktende innsats for bærekraftig utvikling, vurdere resultatene fra de siste 20 årene og ta tak i nye utfordringer.

20.-22.juni er de offisielle dagene for konferansen hvor over 100 statsledere er ventet.

Økumeniske ledere etterspør en bærekraftig framtid
Den økumeniske patriarken Bartholomeus I i Konstantinopel og Olav Fykse Tveit, generalsekretær i Kirkenes Verdensråd, har begge presset på for større forpliktelser til bærekraftig utvikling i forkant av Rio+20.

«Verden er et hellig sted så vel som vårt eneste hjem,» skriver patriark Bartholomeus I. Han oppfordrer Rio+20 delegatene til å «se under overflaten for å komme til roten av problemene – som ligger i menneskers hjerter og tanker.»

Han fortsetter: «Det vi foreslår og proklamerer nå er ikke bare teologisk retorikk. For mange mennesker er dette nå et spørsmål om liv eller død.»

Les budskapet fra patriark Bartholomeus I til Rio+20 her.

Budskapet fra Olav Fykse Tveit har overskrift "Framtidstro", men starter med en advarsel: "Vi skriver med en følelse av uro og hast. Jorden er i fare."

Fykse Tveit oppfordrer ansvarlige myndigheter til å forplikte seg til et veikart for hvordan vi sammen skal nå målet om bærekraftig utvikling. "Vi har håp," skriver han. "Selv i håpløse situasjoner, tror vi at Gud fornyer hele skaperverket gjennom Ånden, slik at livet vinner fram."

Les hele budskapet fra Fykse Tveit til Rio+20 her.

Tett på forhandlingene
Mange sivilsamfunnsaktører følger forhandlingene i Rio. Blant dem er Changemaker. Hanne Sofie Lindahl og Mattias Bergset deler sine inntrykk på Changemaker-bloggen.

Også på plass er ACT Alliance, en sammenslutning av 125 kirker og kirkelige organisasjoner som arbeider for humanitærhjelp, påvirkningsarbeid og utvikling.

ACT Alliance har ressurssider om Rio+20 hvor tema som bærekraft, vekst, forbruk og fattigdom løftes fram.

ACT Alliances folk i Rio, blant dem klimapolitisk rådgiver Isaiah Toroitich, blogger om sine tanker, frustrasjoner og forslag.

Les mer her: Dispatches from Rio+20 

Mange norske organisasjoner, blant dem Kirkens Nødhjelp, Changemaker, Digni, og Mellomkirkelig Råd for Den norske kirke, er tilsluttet ForUM for utvikling og miljø. ForUM har bedt Norge gå i front under Rio+20 for å sikre et økonomisk paradigmeskifte, rettferdig fordeling, nye finansieringskilder til utvikling og miljø, og strengere regler for multinasjonale selskaper. Les mer om ForUMs forventninger til Rio+20 her.



 

SE HELE NYHETSLISTEN