www.gronnkirke.no

 

 Et samarbeid mellom:
 

 

 
 
 
 
 
 

 
Følg Grønn kirke på facebook 


Interrreligiøs gruppe til klimaforhandlingene


Troen forener oss i en streben etter å forandre verden, sier en av de ni som neste uke reiser til Polen for å delta på de internasjonale klimaforhandlingene.


Søndag 10.november reiser representanter fra Norges Kristne Råd, Islamsk Råd Norge, Det mosaiske trossamfunn, Den katolske kirke, Den Evangelisk Lutherske Frikirke og Den norske kirke til Warsawa for å overvære COP19 - de internasjonale klimaforhandlingene i regi av FN. 

Interreligiøs deltakelse
"Forhåpningene rundt denne deltakelsen er å forhøye bevisstgjøringen rundt interreligiøs deltakelse spesielt når det kommer til klimaspørsmål. Jeg tror interreligiøse aktører har mye å bidra med rundt bærekraftig leveforhold som godt kan belyses mer enn det gjøres i dag," sier Naomi Sender fra Det mosaiske trossamfunn. Einar Tjelle fra Mellomkirkelig Råd i Den norske kirke er enig i at religiøse aktører er viktige under klimaforhandlingene. "Jeg tror vi har viktige etiske og helhetlige perspektiver å bidra med, en felles innsats for framtida for skaperverket og klimaet er kjempeviktig!" forteller han. 

For fremtidige generasjoner
Imam Ebraima K. Saidy er tilstede på klimaforhandlingene for andre gang. Han forteller at hver gang han ser på sin ett år gamle sønn så blir han påmint det ansvaret vi alle har for å overlate en verden og fremtid som er fredfull, miljøvennlig og full av glede til neste generasjon. "Jeg ser fram til at forhandlingene vil føre til en klimaavtale som er både rettferdig og gjennomførbar, og som alle land – særlig de store aktørene – vil respektere. Dette fordi vi egentlig ikke har arvet jorden fra vår foreldre, men lånt den fra vår barn," sier han.

"Mange sier vi er fremtiden, men vi er også nåtiden," sier Josef Ottersen. Han representerer Den katolske kirke og sitter også i styret for Unges Kristne Råd. Han gleder seg til å lære mer om klima, og håper han kan bidra med "unge perspektiver" på turen til Warsawa. "Vi har et sterkt engasjement for brødre og søstre som akkurat nå lider over hele verden, som en konsekvens av klimaendringer. Samtidig ønsker vi å leve lenge på kloden, uten å se den bli ødelagt av manglende vilje til å ta ansvar," forteller han på e-post.

Forvalteransvar
Josef forteller videre at som katolikk handler ikke livet i Kristus bare om å gå i kirken regelmessig, men at Den Hellige Ånd utruster til å ta et ansvar for seg selv, sin omgangskrets og hele jorden. "Miljøet er Guds gave til hele menneskeheten, men når vi misbruker skaperverkets goder forårsaker vi fattigdom, urettferdighet og lidelser. Jeg forventer at klimatoppmøtet viser en spesiell omsorg for de fattige landene som er utesteng fra den daglige forbruksfesten, og at vi får en rettferdig ansvarliggjøring for tap og skade" avslutter han. 

Idun Moe sitter i Klimautvalget i Den Evangelisk Lutherske Frikirke. Hun fremhever også forvalteransvaret når hun forteller om Frikirkens engasjement for klima. "Det vi har fått vil vi også ta vare på, slik at vi kan overlevere jorden vår til fremtidens generasjoner i samme stand som vi har tatt imot den," sier hun.

Forventer resultater
"Vi håper at klimaforhandlingene i år vil utforme slagkraftige løsninger som bistår de som er mest utsatt og sårbare for klimaendringene. I tillegg håper vi på gode finansieringsmekanismer som tar på alvor hva klimaendringene koster og kan komme til å koste for verdenssamfunnet," fortsetter Idun.

Einar Tjelle fra Den norske kirke justerer forventningene til utkommet av forhandlingene noe. "Dette klimatoppmøtet kommer nok ikke til å komme med mange beslutninger, men setter i gang prosesser fram mot en omfattende bindende klimaavtale i 2015. Jeg tenker disse FN forhandlingene er meget viktige selv om det går sakte. Men det er også viktig at Norge og andre land, næringslivet og vi alle kan bidra mellom disse møtene og på andre arenaer også.» 

 Følg delegasjonens opplevelser og refleksjoner videre HER PÅ BLOGGEN. 



 

SE HELE NYHETSLISTEN